Viktigt alltid anlita rätt hantverkare

elektriker i Stockholm

Drömmer du om att få en fin en badrums- eller en köksrenovering? Det finns så många fina tidningar med snygga inredningar som gör en sugen på ett riktigt fint badrum och kök, som man verkligen kan längta efter.

Vilket slags kök är det som du drömmer om? Är det ett mer lantligt kök, med fina köksskåp och köksluckor i trä, med en stor öppen spis? Eller drömmer du om ett helt vitt kök med stilrena möbler?

Det kostar att anlita hantverkare

Oavsett vilket, så är det en stor sak att renovera hela köket. Och det kan kosta en hel del. De kan kosta allt från 20.000 kronor till 100.000 kronor, beroende på vilka material som du vill renovera med.
Det blir billigare om du väljer lite billigare inredningsmaterial, såsom plasttapeter, istället för kakel och plastmatta på golvet istället för klinker. Väljer du trägolv så kommer du på en mellannivå vad gäller material och pris.

Kan du köpa begagnad inredning?

Du kanske ska fundera på om du kan tänka dig att köpa begagnad inredning i stället för att köpa dyrare och ny inredning till badrummet eller köket? Sedan tillkommer kostnaderna för hantverkare, de kan kosta allt från 500:-/timme till 2-300:-/timme. Så det bästa är att alltid fråga vad de tar per timme innan du bestämmer dig för att anlita dem.

Och en del kan man ju göra själv. Saker som man kan göra själv är till exempel:

    • riva ut inredningen själv
    • riva ut kakel och klinker
    • kakla och lägga på nytt klinker

Detta bör du inte göra själv

Men vissa saker bör du helt enkelt inte göra själv. Det gäller alla rördragningar och kopplingar till rör. Så i kök och badrum bör man inte koppla VA-rör själv. Det bör man alltid anlita en rörmokare som gör, så det inte blir fel. Det är ju ganska viktigt att det inte blir fel. Det finns en del hantverkarsidor som beskriver hur man ska göra, men vår rekommendation är ändå att inte göra sådant själv.

När det kommer till alla renoveringar som rör sådant som finns inuti väggar, som rör, bör man alltid anlita behöriga hantverkare för. Det samma gäller även elledningar. Både att riva ut gamla elledningar och att koppla elledningar är aldrig bra att göra själv.
Så när det kommer till elen bör man alltid anlita en riktig elektriker som gör det åt en.

Överlåt bygge av våtrum till behöriga hantverkare

På samma sätt är det med alla våtutrymmen, även här är det viktigt att inte göra så att det kanske blir fel. Alla våtutrymmen bör ha rätt material, rätt vinklar så att vattnet alltid rinner åt rätt håll. Det går att bygga i kök och badrum så att fukten inte kommer åt väggar och skapar fukt som går in i väggarna. Det är väldigt, väldigt viktigt att det blir rätt, för blir det fel, så brukar de allra flesta försäkringsbolag inte vilja ersätta eventuella skador om det blir fel.

Det är alltid viktigt att kontrollera den rörmokare och elektriker som du funderar på att anlita. Det bör alltid vara en behörig rörmokare och en certifierad elektriker, för om det blir fel, ska den rörmokaren eller elektrikern få stå till svars och ersätta dig om någon skada dyker upp.
Det bästa är alltid att kontrollera hantverkarnas omdömen på reco.se eller Trustpilot, eller hitta.se. Då vet du vilka du inte ska kontakta. Här kan du läsa om en duktig elektriker: dinelektriker.se/elektriker-stockholm/.