Vad gör man med stopp i avlopp?

stamrenovering i Stockholm

Hur gör man om vattnet i avloppet inte vill rinna ner? Det brukar stå en hel del tips på internet hur man ska göra, hälla i bakpulver, vinäger och allt möjligt. En del tycker att man ska hälla i kemiska propplösare i vasken, vilket inte alls är bra. Det är ingen idé att hälla bakpulver eller vinäger heller i rör. Nej, det bästa och mest effektiva är faktiskt att ta en vaskrensare och pumpa upp och ner tills proppen i avloppet har lossnat och sedan hälla hett vatten i vasken. Men sen då? Vad gör man om det fortsätter att bara samlas vatten i avloppet?

Effektivt att byta ut alla stammar

Det dyraste sättet att lösa problem med stopp i avlopp är att byta ut alla stammar i fastigheten. Det innebär du blir tvungen att riva all inredning i väggar och golv där rören går i huset. Varför inte passa på att byta allt i köket och, badrummet och toaletten? Det blir riktigt fint efteråt och sedan vet du att du inte lär ha några problem med dina rör på många, många år framöver. Tyvärr kommer det alternativet med en riktigt dyr prislapp. Så om du inte vill lägga ut så mycket pengar på det kan du alltid välja andra, billigare alternativ.

Man kan prova stamrenovering

  • Relining

Om du ser att rören inte ser så bra ut och har skavanker och du tror att de inte kommer att hålla i så många år till, och inte heller vill byta ut alla dina rör, och inredning och väggar och golv, så finns det bra mycket billigare alternativ.

En relining går ut på att man sprutar in plast inuti rör. Sedan blåser man med het luft för att plasten ska lägga sig inuti rören och härdas. På så sätt får dina rör en plastbeläggning som täpper till alla skavanker och rören blir förnyade.  De bör hålla i minst 20 år till.

  • Stamspolning

Du kan även prova en annan form av stamrenovering som är att spola stammarna rena med riktigt hett vatten. Det är också bra om de samtidigt går ner med en kamera i rören och ser hur det är ställt med rören. Då kan du själv se om det är dags för mer än bara stamspolning. VVS-företaget lär också råda dig till vad som är bäst för dina rör. En stamspolning innebär kort och gott att de sprutar hett vatten genom rören. Efter det lär de hålla rena ett bra tag.