Ska du bygga nytt?

Bygg- och projektledning

Funderar du på att bygga ett nytt hus, Attefallshus, fritidshus eller kanske en tillbyggnad på ert nuvarande hus? Om du är kunnig hantverkare, känner du säkert till hur ett bygge ska göras. Så bra för dig i så fall. Men för alla som inte är det (och det är ju de flesta) behöver du säkert ta in någon som kan det.

Om inte alternativet är att köpa ett nyckelfärdigt hus, behöver du för det första en ritning på ett nytt hus, av en arkitekt. Många byggbolag har egna arkitekter som de kan be om att göra en ritning som du önskar.

Roligt att få planera sitt nya hus

Att planera ett helt nytt hus, är väldigt roligt . Det är roligt att tänka att du en dag ska få flytt in i det splitternya huset. Och att rita det ungefär som du önskar det är väldigt tillfredsställande. Så om du funderar på att antingen anlita ett byggbolag som gör allt, eller om du vill dela upp tjänsterna så att det ena byggbolaget utför själva bygget medan ett annat planerar det, kan du behöva få tag i en bygg- och projektledare som kan samordna allt det, så att bygget blir riktigt bra.

Vad gör en bygg- och projektledare?

Varför man kan behöva anlita en bygg- och projektledare är att den personen samordnar allt som behövs för att bygget ska gå framåt. Har du någon gång anlitat hantverkare, som finns där en dag och sedan nästa är helt borta? Du försöker få tag i dem på deras mobil men de svarar aldrig? Om du anlitar en bygg- och projektledare för ditt husbygge, så är det personens jobb att få tag i de där hantverkarna som aldrig svarar. Och de flesta är glada över att slippa den saken.

Hur får du tag i en bygg- och projektledare?

Om du inte redan känner till någon sådan bygg- och projektledare, så fråga grannar, bekanta, tjocka släkten – eller varför inte googla ”bygg- och projektledare” så får du svar på någon minut, beroende på hastigheten på din internetuppkoppling. Sedan är det bara att ta kontakt och be om offert så de inte är fruktansvärt dyra. Sedan är det väl bara att tuta och köra.

Några bra saker att ha koll på:

  • Krävs renoveringen eller bygget bygglov?
  • Krävs det att projektledarna har vissa auktorisationer, eller behörigheter?
  • Vem ska göra inköpen, du eller dem du anlitar?
  • Gör projektledarna slutbesiktningar?
  • Hur får du informationen om hur bygget eller renoveringen går?

Har du bra koll på dessa saker kommer bygget eller renoveringen antagligen att gå riktigt bra. Lycka till!