Har du renoverat fasaden på ditt hus?

fasadrenovering Stockholm

Om du bor i ett äldre hus, så behöver du renovera fasaden med jämna mellanrum. Fasaden och taket är husets känsligaste delar och som tar emot allt som händer på ett hus. Ett hus ska stå pall mot regn och vind som kommer ner i våra nordliga breddgrader. Därför behöver vi stadiga hus som står pall när det blåser kallt.

Det är väl därför som vi är så noggranna med att bygga stadiga och stabila hus i Norden, jämfört med hus i andra länder. I klimat med mildare väder så drabbas människor inte av så hårt och kallt väder. Och med miljöförändringar kanske det inte blir så kallt väder i framtiden men kanske ett blåsigare väder och fler stormar och orkaner (gissar vi) och av den anledningen kan vi behöva mer stadiga hus med fasader som står pall mot väderförändringar. Så att se över sin fasad är viktigt av många anledningar.

Så ser du över din fasad

  • Kontrollera fasaden, knacka på den om du är osäker på hur materialet mår.
  • Ser du fläckar på fasaden? Du kan knacka på den mörka fläcken och kontrollera om ljudet låter annorlunda på fläcken än hur det låter där det inte finns någon fläck.
  • Kontrollera särskilt fasaden invid grunden, invid fönster och dörrar.
  • Var noga med att kontrollera invid stuprännor, om du ser skillnader i färgen där bör du kontrollera materialet.
  • Ser du slitet material? Om du har dålig träpanel, bör du byta ut de delarna och sedan måla om hela fasaden.

Behöver du sänka uppvärmningen?

Funderar du på att sänka uppvärmningskostnaderna i ditt hus? Ett tips är att bygga på ytterligare en fasad ovanpå den gamla. På så sätt isolerar du hela huset. Genom att lägga på ytterligare en träpanel, eller lägga på med ett helt nytt fasadmaterial så får du en ytterligare isolering av huset. Du kommer att få varmare inomhus och sänka uppvärmningskostnaderna. Om du dessutom byter till trippelglas eller till särskilda energiglas på era fönster, kan du också sänka uppvärmningskostnaderna och får mindre drag genom fönster.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *