Funderar du på att lägga ett trägolv?

golvläggning stockholm

Har du tröttnat på dina slitna golv? Funderar du på att lägga ett nytt golv själv? Det går om du bara är noggrann när du arbetar med det nya golvet. Det viktigaste är att du är noggrann och inte stressar. Sedan behöver du rätt material för att göra golvläggningen själv.

Bland det första som du bör bestämma dig för är vilket slags nytt golv som du vill ha. Vill du ha ett golv med heltäckningsmatta? Vill du ha ett plastgolv, som är ganska billigt? Eller lutar du mer åt att lägga ett golv som håller i många, många år?

Vill du lägga ett trägolv?

Då är antingen ett trägolv det rätta, ett stengolv eller ett golv med klinker. Det är alla material som håller i många år. Både stengolv och klinker är ganska svåra att lägga på egen hand. För att det inte ska bli så kallt att gå på stengolv och klinkergolv bör du lägga golvvärme under som värmer det kalla sten- eller klinkergolvet. Ett plastgolv, eller ett linoleumgolv kan också vara svåra att lägga.
Det bästa är att börja med att lägga ett klickgolv. Det är ett golv som kommer i sektioner. När du sedan ska lägga det, så är det bara att klicka i de olika sektionerna.

Lägg det nya golvet på det gamla

Är det så att du har ett helt fungerande golv, som du vill lägga det nya golvet på, behöver du inte göra så mycket med det golvet. Då lägger du bara klickgolvet ovanpå det gamla golvet, och sedan lägger golvlisterna ovanpå det nya golvet.

Om du inte vill lägga ett klickgolv, kanske du vill lägga på ett trägolv med tiljor. Att lägga ett parkettgolv är väldigt svårt och kräver att du övar på ganska många olika golv innan du lägger det i din bostad. Men att börja med ett enklare trägolv som ett lamellgolv är inte så svårt. Så när du väl bestämt dig för ett fint trägolv, är det bara att gå till en bygghandel och köpa lamellgolvet i så stor mängd som behövs för den yta som du ska lägga det nya golvet på.

Så förutom lamellgolvet, behöver du även handla in:

  • Lövsåg som du kan skära till stavarna med, eller en fogsvans.
  • Vinkelhake så att du får raka fina vinklar.
  • Slagkloss och distanskloss så att du kan få stavarna att ligga tätt intill varandra.
  • Hammare.
  • Borrmaskin.
  • Slagjärn.

Du vet väl om att du alltid kan lägga det nya golvet ovanpå det gamla golvet? Det som är viktigt är att du alltid avlägsnar golvlisterna och tvättar underlaget riktigt ordentligt och ser till så att det är torrt innan du lägger på det nya trägolvet. Lycka till!